La videovigilància als llocs públics és un tema polèmic del qual es parla molt, i la seva expansió és cada vegada més gran perquè està molt relacionada amb la lluita contra la delinqüència. Són milers les càmeres que vigilen els nostres moviments cada dia que passem pel carrer. Hotels, botigues, restaurants, bancs, etc. Estem vigilats, però és per la nostra seguretat.
Molts pensen que es tracta d?un atemptat contra el dret a la intimitat, però altres consideren que contribueixen a la seva seguretat. No sempre les càmeres preocupen els que incompleixen normes perquè per a molts és una invasió de la seva privadesa. Però continuen creixent amb el pas dels anys. A finals de l'any, només a Espanya hi havia més de 22.000 càmeres vigilàncies registrades segons dades de l'AEDP. I cada cop n'hi ha més.
Només Videovigilància en llocs públics?
Segons les dades de la mateixa AEDP, l'increment més gran dels dispositius de vigilància no es produeix en llocs públics sinó especialment en cas de particulars. Les comunitats de veïns i certs sectors com comerç, sanitat, hostaleria i turisme optar per tenir càmeres de seguretat com a efecte dissuasori i de seguretat. Només cal complir els requisits legals exigits.
Els experts indiquen que la videovigilància és un reg perquè moltes persones no volen veure la seva cara en mil pantalles, per la qual cosa a més de senyalitzar els espais on s'enregistra cal esborrar les imatges en el termini d'un mes i no cal vigilar més enllà dels espais autoritzats. Però això no sembla prou per a molts ciutadans.
les càmeres de videovigilància contribueixen a la teva seguretat o són una invasió de la teva intimitat?