Les càmeres d'IP, o càmeres de xarxa, són aquelles que compten amb una càmera i un ordinador combinats creant una sola unitat. Els seus components principals són objectiu, sensor d'imatge, memòria i un o més processadors. Aquests últims es fan servir per processar la imatge, comprimir-la, analitzar el vídeo i realitzar certes funcions de xarxa; mentre que la memòria és per emmagatzemar el microprogramari de la càmera IP (que és el vostre programa informàtic) i gravar localment les seqüències de vídeo.
La càmera de xarxa compta amb la seva pròpia adreça IP directament connectada a la xarxa, i pot ser col·locada en qualsevol localització on hi hagi una connexió de xarxa.
Aquesta és la principal diferència respecte a les càmeres web que només es poden executar quan es connecten a ordinadors mitjançant un port USB o IEE 1394.
A més, cal un programari instal·lat a l'ordinador perquè pugui funcionar. La càmera de xarxa compta amb servidor web, protocol de transferència de fitxers i funcions de correu electrònic, a més de gran varietat de protocols de seguretat i xarxa IP.
Les càmeres de xarxa es poden configurar per enviar vídeo mitjançant una xarxa IP per a la visualització i/o
enregistrament en directe, ja sigui en hores programades, per a cert esdeveniment, de manera continuada o en base a la
sol·licitud d'usuaris autoritzats. Les imatges que es capturen es poden seqüenciar com Motion JPEG, MPEG-4 o H.264
fent ús de diferents protocols de xarxa. De la mateixa manera, es poden pujar com a imatges JPEG individuals usant FTP, HTTP o email.
A part de capturar vídeo, les càmeres de xarxa aporten gestió d'esdeveniments i funcions de vídeo intel·ligents com a detecció d'àudio,
moviment, alarma antimanipulació i autoseguiment.
La majoria de càmeres de xarxa compten amb ports d'entrada/sortida (E/S) que habiliten connexions amb dispositius externs com relés i sensors.
De la mateixa manera, poden comptar amb prestacions com a funcions d'àudio i suport integrat per alimentar-se per ethernet.