El sector de professionals de seguretat antiincendis fa temps que reivindica que es marqui el període màxim de vida útil dels equips electrònics i mecànics, ja que el funcionament dels equips és limitat i han de ser substituïts i reemplaçats per altres quan se supera aquest temps.
Al contrari que un altre tipus d'instal·lacions, els sistemes de protecció contra incendis es troben la major part del temps inactiu, per la qual cosa només es pot verificar que funcionen bé quan es fan tasques de manteniment o quan s'hi han de recórrer. . Per això mateix cal establir uns períodes de vida útil.
Encara que ja hi ha equips de protecció contra incendis que ja estan complint amb el marcatge del període de funcionament, tal com els extintors, que compten amb una vida útil de 20 anys des que es fabriquen, no passa el mateix amb un altre tipus de productes, com ara els sistemes d'extinció amb aigua o els sistemes de protecció contra incendis electrònics.
Indiqueu que el període de vida útil s'ha de determinar des del moment de la posada en marxa del sistema, tenint en compte diferents paràmetres de funcionament i desgast, en base a les proves realitzades per organismes internacionals competents.
Podem referir-nos als assaigs HALT (Highly Acelerated Life Test) i HASS (Higly Accelerated Stress Screening), que valoren els punts més vulnerables de materials i sistemes que poden tenir possibles errors en cas de trobar-se als entorns climàtics en què normalment operen. Així és que els assajos d'envelliment ambiental accelerat possibiliten als enginyers i equips de treball trobar els punts febles o errors dels equips per incorporar les millores oportunes per eliminar o reduir la incertesa sobre el funcionament correcte del producte.
Per tot el que s'ha exposat abans, cal apostar pel control i la inspecció de tots els equips de seguretat contra incendis en què es tingui en compte la seva vida útil. Això farà que pugui millorar la seva qualitat, fiabilitat i eficàcia garantint així més seguretat per a béns i persones.