Sistemes automàtics
És el conjunt d'equips capacitats per lluitar contra el foc que intervinguin mitjans humans. La constant evolució en les necessitats de la indústria i els serveis fa necessària la construcció d'instal·lacions i edificis més ben equipats i més grans, amb un conseqüent risc més gran d'incendis. Els mitjans dextinció portàtils no són suficients. Són necessàries instal·lacions fixes ajustades a la classe de risc, automàtic, és a dir, detectin el foc i l'extingeixin, fins i tot sense la intervenció de persones. Són complexos sistemes de protecció contra incendis només garantia total de seguretat si han estat dissenyats adequadament, instal·lats de forma correcta i es mantenen en condicions òptimes de funcionament.
Elements dels sistemes automàtics
Cada tipus de sistema funciona amb determinats components específics, hi ha elements típics com:
Sistema de detecció: format per iniciadors d'incendi que capten la presència del foc. Poden estar integrats a l'equip, com ara ruixadors, o formar part d'un sistema aliè de detecció automàtica d'incendis.
Central d'alarma: processa els senyals rebuts pels equips detectors i actua en funció de paràmetres programats: comunicar l'alarma, activar el mecanisme de tret, connectar altres sistemes i més.
Dispositius de descàrrega: són els elements que han de projectar l'agent extintor sobre l'espai incendiat (ruixadors, emissors, difusors,...)
Dipòsit d'emmagatzematge de l'agent extintor: depenent d'aquest es poden contenir en recipients de característiques, mides i formes molt variades.
Tipus de sistemes automàtics
Els components de les instal·lacions abans descrits es col·loquen en sistemes de protecció contra incendis configurats sobre la base de l'agent extintor utilitzat per anul·lar els efectes del foc:
● Sistemes automàtics de ruixadors d'aigua.
● Sistemes automàtics d'extinció amb aigua: polvoritzada, per aspersió o nebulitzada.
● Sistemes de CO2 (o anhídrid carbònic).
● Sistemes d'extinció amb escuma.
● Sistemes d'extinció amb pols.
● Instal·lacions fixes de gasos inerts: usen gasos substitutius del haló.
● Instal·lacions automàtiques per a l'extinció.
Manteniment de les instal·lacions fixes.
Conforme a l'apèndix 2 del RIPCI a aquests mitjans sistemes es donarà el programa mínim de manteniment:
1. Operacions a fer cada tres mesos per personal d'una empresa mantenidora autoritzada, o bé pel personal de l'usuari o titular de la instal·lació:
● Confirmació que els filtres de l'agent extintor o ruixadors estan en bon estat i lliures d'obstacles per al funcionament correcte.
● Confirmació del bon estat dels components del sistema, especialment de la vàlvula de prova en els sistemes de ruixadors, o els comandaments manuals de la instal·lació dels sistemes de pols, o agents extintors gasosos.
● Confirmació de l'estat de càrrega de la instal·lació dels sistemes de pols, anhídrid carbònic, o hidrocarburs halogenats i ampolles de gas impulsor quan n'hi hagi.
● Confirmació dels circuits de senyalització, pilots i més en els sistemes amb indicacions de control.
● Neteja general de tots els components.
2. Operacions a fer cada any pel personal especialitzat del fabricant o instal·lador de l'equip o pel personal de l'empresa autoritzada:
● Comprovació integral de:
✔︎ Comprovació dels components del sistema, principalment els dispositius de tret i alarma.
✔︎ Confirmació de la càrrega que hi ha a l'agent extintor i de l'indicador de la càrrega.
✔︎ Confirmació de l'estat de l'agent extintor.
✔︎ Prova de la instal·lació en les condicions de recepció.
Ambdues parts han de conservar constància documental de l'acatament del programa de manteniment preventiu, indicant almenys: les operacions efectuades, el resultat de verificacions i proves i, si escau, la substitució d'elements defectuosos. Les anotacions han d'estar al dia i trobar-se a la disposició dels serveis d'inspecció de la comunitat autònoma corresponent.