Els incendis forestals
Sistemes de Seguretat i Sistemes contra Incendis forestals és un tema col·lateral, i tots hem de cooperar, per prevenir la carbonització dels boscos.
Com?
● Ensenyant ma la població, mitjançant imatges, el dany que causen els incendis forestals.
● Organitzar les campanyes d'atenció a la població en general, a l'època estiuejal
● Destacar que els incendis forestals es propaguen, en un percentatge alt, per negligència
● Sabies que es pot calar foc amb els raigs del sol i es pot produir un incendi fortestal?
En època de sequera, quan els boscos estan molt secs, els raigs del sol poden proporcionar la calor suficient per provocar un incendi.
La vida al sol
Energia, biologia, comunicació, física, astronomia… A tota velocitat (300.000 km/s) arriba la llum que ens dóna la vida. I això no és tot del que és capaç.
Al fons de certes coves, en determinats moments de l'any, l'espeleòleg es troba galeries cobertes amb altes praderies de gespa blanca. Ha nascut de llavors arrossegades per les riuades del desglaç que germinen a la sorra humida, molt lluny de la boca de cova més propera, en l'absoluta, densa i permanent foscor. En aquesta negror tan pastosa creixen brins d'herba blanca, ja que la clorofil·la no es pot formar en absència de llum. Les fulles s'eleven i estiren, intentant infructuosament arribar fins a la claredat. I quan els recursos de la llavor s'esgoten, moren, a igual altura, formant espectrals gespes albines.
Per què és important la llum a la vida?
La llum és tan necessària per a la vida, que és per a nosaltres símbol de tot allò que és veritat, bellesa, saviesa i bé. La divinitat i la santedat sempre apareixen banyades en llum. La seva absència, l'ombra mata.
Des dels grecs sabem que la llum viatja en línia recta, que és rapidíssima (ia més, és l'única cosa constant a l'Univers i està en moviment permanent). Sabem que es descompon en colors, i que els objectes que hi ha al món absorbeixen alguns d'aquests colors i en reflecteixen d'altres, cosa que ens diu moltes coses sobre ells. Sabem que hi ha materials que la reflecteixen completament, que el seu curs es torça bruscament quan travessa la frontera entre dos mitjans transparents i que hi ha materials que no es poden travessar. Sabem una cosa més, que prové (gairebé íntegrament) del Sol, la Lluna o de cossos incandescents.
Un bell truc
Tots els àtoms del nostre cos tenen l'origen en estrelles que van esclatar; només el cor nuclear dun sol pot crear els elements que ens componen. De la mateixa manera, tota la nostra energia, la que mou els animals i fa viure les plantes, té com a origen la llum solar. Amb molt escasses excepcions, a la base de tots els ecosistemes terrestres hi ha la llum del Sol; tota es mou per mitjà de la conversió denergia química emmagatzemada en molècules orgàniques. I les plantes, que han après el truc de transformar la llum en bioenergia, en són la única font. Mitjançant una molècula que es diu clorofil·la, les plantes capturen llum i fabriquen sucres rics en energia química. A partir d'ells creixen i es reprodueixen. Els animals, els fongs i molts tipus de bacteris ens limitem a devorar els sucres carregats denergia que necessitem; bé menjant directament plantes, bé cruspint-nos els qui s'alimenten de plantes.
Es podria viure sense el sol?
De manera que, sense el Sol, no existiria la majoria de la vida a la Terra tal com la coneixem avui. De fet, ni tan sols hi hauria Terra, tal com la coneixem… Químicament, el truc de la vida és bonic: la clorofil·la és un pigment molt especial capaç d'absorbir una gran quantitat de l'energia de la llum; amb ella “carrega” les molècules que donen energia a la cèl·lula, i per això absorbeix diòxid de carboni de l'atmosfera (transforma carboni inorgànic en orgànic) i allibera oxigen. Aquest procés fabulós que, ara com ara, els humans som incapaços d'imitar és el responsable de l'atmosfera que ens abriga; sense les plantes, la nostra atmosfera seria com la de Venus, o la de Tità: una barreja de gasos incapaços de mantenir la vida.
Al mar, la principal divisió és vertical, entre la zona on entra la llum i hi ha plantes (zona fòtica) i la zona en permanent negror (zona afòtica). La frontera està entre els 100 i els 200 metres, i divideix una capa rica i una altra que viu de sobres. A la superior hi ha producció vegetal, i per tant una piràmide ecològica. La zona afòtica alimenta els seus ecosistemes de les deixalles procedents de dalt: cadàvers (grans i petits), brins despresos, incursions cap amunt, a pescar...
Aquestes són les úniques entrades d'energia la permanent nit del fons marí; l'únic àpat disponible al fons fosc. Però, a més de donar-nos menjar, la llum exerceix una poderosa influència en tots els éssers vius, mitjançant un fenomen més subtil: el temps. El cicle diürn de llum/foscor causat per la rotació de la Terra, i el menys perceptible canvi a la longitud del dia al llarg de la translació al voltant del Sol, són els senyals que indiquen a animals i plantes el pas del temps. Indiquen els cicles de la vida.