Respondrem algunes de les qüestions més importants sobre les comunitats de veïns:
● En què consisteix la videovigilància a les comunitats veïnals?
● Quines empreses autoritzades són les que poden fer instal·lacions de videovigilància?
● Quin quòrum és necessari per instal·lar càmeres de seguretat en una comunitat?
● Què passa després de la instal·lació d'una càmera?
● Quant de temps s'han de guardar les imatges dels sistemes de videovigilància?
● Quan cal fer el canvi de les claus en els sistemes de videovigilància?
● Cada quant de temps s'han de fer les revisions de les càmeres de videovigilància?
● Quines sancions de l'A.E.P.D. són les que més succeeixen a les Comunitats de Propietaris per mala praxi o simplement desconeixement?
Videovigilància a les comunitats de veïns:
La videovigilància a les comunitats de veïns consisteix en la instal·lació de càmeres en elements comuns per millorar-ne la seguretat. Cada dia se sol·liciten més aquest tipus de serveis, però abans cal conèixer quins són els que més s'adapten a la comunitat i cal saber aspectes del dret administratiu que regulen les instal·lacions i la seguretat dels edificis. La seguretat i la vigilància ha de ser compatible amb els drets fonamentals de les persones, especialment pel que fa a protecció de dades ia la pròpia imatge.
Per garantir els drets de les persones les imatges de les quals es tracta amb la videovigilància, hi ha la instrucció 1/2006 de l'Agència de Protecció de dades. S'aplica al tractament de persones físiques identificables o identificades amb fins de vigilància per mitjà de càmeres o càmeres de vídeo no només en la captació, sinó també en la transmissió, conservació i emmagatzematge de les imatges. Això inclou la reproducció i emissió en temps real.
Tots els sistemes de vigilància han de tenir aquests 3 requisits:
● 1) Que instal·lar les càmeres o càmeres de vídeo ofereixi utilitat a la fi de què es tracta, com són prevenció del vandalisme, de robatoris i qualsevol altre.
● 2) Que no hi hagi cap altre mètode per aconseguir la finalitat desitjada que sigui menys invasiva o més moderada.
● 3) Que la instal·lació d'aquest sistema aporti més beneficis que inconvenients.
Un cop complerts aquests requisits, la Comunitat ha de donar d'alta el fitxer davant de l'AEPD, crear el document de seguretat i complir una sèrie de requisits per poder complir la LOPD.
● 1) Crear les anomenades "zones videovigilades", que inclouen tant espais oberts com tancats, en els quals s'han de posar els cartells corresponents.
● 2) Posar a disposició de tots els interessats un document en què se'ls informi de tot allò convingut segons l'article 5.1 de la LOPD.
● 3) Els drets d'accés, rectificació i cancel·lació s'han d'exercir segons indica la llei.
● 4) Les dades de les gravacions només podran ser guardades per la comunitat de veïns durant un màxim d'un mes, després del qual s'han d'esborrar les imatges desades.
● 5) Cal adoptar totes les mesures tècniques i organitzatives per garantir la seguretat de les dades i evitar-ne l'alteració, la pèrdua o el tractament o els accessos no autoritzats.
Quines empreses autoritzades poden fer instal·lacions de videovigilància?
La Llei 33/92, de 30 de juny, de seguretat privada, a l'article 5, tal com el Reglament de Seguretat Privada, aprovat al Reial decret 2364/1994, de 9 de desembre, a l'article 1, indiquen l'obligatorietat que les empreses de seguretat homologades pel Ministeri de l'Interior siguin les úniques que poden fer tasques d'instal·lació i de manteniment de dispositius, aparells i sistemes de seguretat, així com videovigilància. Cal assegurar-se que l'empresa que ha fet la instal·lació estigui degudament homologada per la Direcció General de la Policia. No és permesa homologació per cap altre tipus d'institucions. Així mateix, cal complir amb el Reglament de Seguretat Privada, per la qual cosa cada instal·lació ha d'estar registrada a la Prefectura de Seguretat Privada.
Quin quòrum es necessita per a la instal·lació de càmeres de seguretat en una comunitat?
És obligatori que la comunitat de veïns tingui el vot favorable de les 3/5 parts de tots els propietaris. L'article 17.3 de la Llei de propietat d'horitzontal diu: que "l'establiment o la supressió dels serveis de porteria, vigilància, consergeria o altres serveis de comuns d'interès general, donin lloc o no a modificació del títol constitutiu (divisió horitzontal) o dels estatuts, requeriran el vot favorable de les 3/5 parts de la totalitat dels propietaris que, alhora, representin les tres cinquenes parts de les quotes de participació".
No obstant, si la instal·lació de les càmeres és complement al servei personal de seguretat que ja hi ha a la finca (controladors, vigilants de seguretat privada, etc.) n'hi ha prou amb l'acord per majoria simple, acord que és vinculant a tothom els veïns.
Què passa després d'haver instal·lat les càmeres?
Un cop s'ha aprovat el pressupost per a la instal·lació de les càmeres de seguretat per mitjà de lísing o compara directa, cal qüestionar-se sobre:
Quin és el Protocol?
Qui veu les imatges?
On s'enregistren les imatges?
Qui custodia les imatges?
A970x250
El Protocol establert ha de complir la Llei de Seguretat Privada i amb la LOPD:
El gravador haurà de tenir una localització en un lloc protegit com la càmera d'ascensors, despatx, armari, etc.
Els enregistraments s'han de fer en mode local i no transmetent a través d'internet.
L'accés a l'enregistrament haurà de tenir un usuari i una contrasenya.
Només la persona autoritzada i la que ha estat designada per la comunitat podran accedir a la visualització i recuperació d'imatges.
Les modificacions de contrasenya, extracció d'imatges i altres s'hauran d'indicar a la darrera pàgina del manual de seguretat.
Cada 2 anys cal fer una auditoria de sistemes i procediments, segons indica el reglament de la LOPD.
El gravador no podrà desar imatges durant més de 30 dies
Quines són les obligacions de la comunitat que té videovigilància i enregistrament d'imatges?
La persona, o entitat, que creï fitxers de videovigilància haurà de notificar-ho prèviament a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades per inscriure's al Registre General
Posar a cadascuna de les zones videovigilades un distintiu informatiu.
Comptar amb impresos en què es detalli la informació prevista a l'article 5.1 de la Llei Orgànica 15/1999 a disposició de qualsevol interessat.
L'alta de les comunitats ha d'incloure a més l'elaboració del document de seguretat.
L'ús de sistemes de càmeres de vídeo amb fins de seguretat, que no graven imatges, tracten dades, i per tant cal informar-ne, encara que no genera fitxer.
Quant de temps s'han de conservar les imatges d'un sistema de videovigilància?
D'acord amb la normativa de la LOPD, les imatges d'un gravador de sistema de seguretat privada no han de depassar els 30 dies d'antiguitat.
El temps màxim d'enregistrament ha de ser el mínim necessari, per la qual cosa si la utilitat del sistema requereix tan sols una setmana no cal arribar al límit.
Només s'han de guardar les imatges del sistema de videovigilància més temps de l'habitual quan hi hagi alguna cosa que aconselli utilitzar la imatge com a prova, o quan hi hagi un afectat que ho requereixi, encara que no cal guardar-les indefinidament si no ha passat res.
L'AEPD indica al vostre informe del 5 de juny del 2007, que el bloqueig d'imatges cal fer-ho de tal manera que s'ha de limitar l'accés a una persona amb màxima responsabilitat i d'acord amb l'existència d'un requeriment judicial o administratiu per a això. Per això, ha de ser una Empresa de Seguretat Homologada qui tingui accés a les imatges on hi hagi incidents.
Quan cal fer el canvi de les claus en els sistemes de videovigilància i quan es té l'obligació de fer les revisions?
Quan es tracta de Comunitats de Veïns amb sistemes de videovigilància, serà responsable del fitxer el President que es troba en actiu i serà aquest el que s'encarregue de complir la normativa de protecció de dades de caràcter personal.
A cada canvi de president, es canviarà el responsable del fitxer, per la qual cosa cal un canvi d'usuari i contrasenyes del gravador. A més, cal actualitzar el document de seguretat amb les dades del nou titular.
Si un president renovi per més de l'any convingut, la legislació indica que les contrasenyes han de ser canviades per un temps no superior a l'any.
El responsable del fitxer ha d'encarregar-se de verificar cada 6 mesos del correcte funcionament, definició i aplicació dels procediments, així com realització de còpies de seguretat i de recuperació de dades, per la qual cosa empresa de Seguretat que realitzi el manteniment de els sistemes han de fer les seves funcions respectant aquests paràmetres. Això s'ha d'escriure al Document de Seguretat.
Quines són les sancions de l'AEPD més recurrents a les Comunitats de Propietaris per mala praxi o desconeixement?
Sanció de 1.500 euros a una Comunitat de Veïns per no inscriure el fitxer de videovigilància a l'Agència ni tenir distintius informatius.
Sanció de 3.000 euros a una Comunitat de Veïns per no inscriure el fitxer de videovigilància a l'AEPD, no comptar amb distintius informatius i no tenir fulls informatius.
Sanció de 2.500 euros a una Comunitat de Veïns per no comptar de distintius informatius i no haver realitzat la instal·lació una Empresa de Seguretat Homologada.
Sanció amb 2 multes de 1.000 euros a una Comunitat de Propietaris per connectar les càmeres de videovigilància als televisors dels veïns sense haver estat aprovada la instal·lació a la Junta de Propietaris.
Sanció de 2.500 euros a una Comunitat de Veïns per mostrar a internet les imatges gravades pel sistema de videovigilància.
Sanció de 2.000 euros a un propietari que va instal·lar una càmera de videovigilància a la finestra per captar les imatges de les zones comunes de la comunitat.
Sanció de 1.500 euros a un veí per instal·lar un sistema videovigilància fictici enfocat a les zones comunes de la comunitat i no retirar-les després d'una advertència.
Les multes o infraccions per no complir amb la LOPD són dels 900 als 600.000 euros en funció de la infracció de què es tracti: lleu, greu o molt greu. Per això, cal conèixer i complir amb la legislació aplicable en cas de comptar amb un sistema de videovigilància.