Els extintors d'incendi es poden fer servir per extingir incendis menors. Tot i això, un extintor pot ser només tan efectiu com la persona que l'utilitza. Per això l'ensinistrament és tan important. Quan sorgeix un incendi, una persona que no sap extintors pot tenir por d'utilitzar-lo. Una altra persona no ensinistrada pot trigar uns quants minuts a llegir les instruccions de com utilitzar-lo mentre l'incendi s'estén. Encara les persones que han utilitzat extintors desconeixen el mode més efectiu de fer-los servir si no han rebut ensinistrament
Descripció i usos
És un recipient que conté a l'interior l'agent extintor amb què es pretén extingir el foc. L'agent extintor pot impulsar-se per si mateix (extintors de CO2) o mitjançant l'acció d'un “gas impulsor” que generalment és nitrogen encara que també es pot fer servir aire comprimit. El gas impulsor ha de generar a l'interior de l'extintor la pressió necessària per projectar l'agent extintor.
En funció d'on estigui emmagatzemat el gas impulsor hi ha 2 tipus d'extintors: extintors de pressió permanent (pressió incorporada) i extintors de pressió auxiliar.
Als extintors de pressió permanent el gas impulsor està en contacte permanent amb l'agent extintor. Aquest tipus d'extintors han de conservar a l'interior una determinada pressió de manera permanent, que es pot controlar per mitjà d'un "manòmetre comprovador de pressió" situat a l'exterior de l'extintor.
Als extintors de pressió auxiliar el gas impulsor està emmagatzemat en una ampolla que pot estar ubicada a l'interior de l'extintor oa l'exterior de l'extintor adossat al mateix...
Classificació de l'extintor segons el contingut
Aigua: és l'agent extintor més antic. Apaga per refredament, absorbint calor del foc per evaporar-se. La quantitat de calor que absorbeix és molt gran. És més eficaç si es fa servir polvoritzada ja que s'evapora més ràpidament per la qual cosa absorbeix més calor. És molt eficaç per apagar focs sòlids, CLASSE A.
Escuma: És una emulsió d'un producte escumogen en aigua. Apaga per sufocació, en aïllar el combustible de l'ambient que l'envolta, exercint també una certa acció refrigerant a causa de l'aigua que conté. Es fa servir en focs sòlids i líquids, CLASSE A i B.
Anhídrid carbònic - CO2: És un gas que s'emmagatzema en estat líquid a pressió elevada. En descarregar-se se solidifica parcialment en forma de flocs blancs, pel que als extintors que el contenen se'ls anomena de "Neu Carbònica". Apaga principalment per sufocació desplaçant l'oxigen de l'aire i produeix un cert refredament. Pot produir ASFIXIA. S'empra per apagar focs sòlids i líquids, CLASSE A i B.
Pols químics secs: Són pólvores de sals químiques de diferent composició. Es descomponen per la calor, combinant-se amb els productes de descomposició del combustible, paralitzant la reacció en cadena. Poden ser de dues classes:
● Normal: Sals de sodi o potàssiu combinades amb altres compostos per donar-los fluïdesa i estabilitat. Són apropiats per a focs líquids i gasos, CLASSES B i C.
● Polivalents: Tenen com a base fosfats d'amoni, amb additius similars als dels anteriors i són apropiats per a focs sòlids, líquids i gasosos, CLASSES A-B-C, ja que fonen recobrint les brases d'una pel·lícula que les segella aïllant-les de l'aire.
Derivats Halogenats: Són productes químics resultants de l'halogenació d'hidrocarburs. Es comporten davant del foc de manera semblant a les pólvores químiques seques, apagant per trencament de la reacció en cadena. S'utilitzen en focs sòlids i líquids, CLASSES A i B.
Com utilitzar l'extintor
El mode d'ús de l'extintor apareix de forma explícita a la superfície, i en situacions normals només cal seguir els passos que s'hi recomanen, però per a més seguretat us recomanem prendre en consideració aquestes recomanacions
Consideracions a tenir en compte en UTILITZAR UN EXTINTOR
Cada decisió prendrà només dues fraccions de segon. El coneixement i la pràctica us ajudaran a fer-les amb seguretat i eficiència.
PAS 1: AVISE DEL FOC AL SEU SUPERVISOR I LES PERSONES A L'ÀREA
Si cal, utilitzeu l'alarma o truqueu al telèfon d'emergència: 112
Si no hi ha alarma o telèfon a la mà, doneu la veu d'alerta o crideu: foc; si esteu acompanyats envieu l'altre a avisar.
PAS 2: DECIDICI SI HA DE UTILITZAR UN EXTINTOR
Quan intens és l'incendi?
Quines coses hi ha properes a l'incendi que puguin propiciar-ne l'expansió?
Està la seva vida o algú en perill?
Si l'incendi va passar de la seva etapa incipient, desallotgeu el lloc, seguiu el pla de desallotjament de la vostra àrea o unitat
PAS 3: DETERMINI LA CLASSE DE FOC
Classe A: Fusta, cartró, paper i tela
Classe B: Líquids inflamables i gasos
Classe C: Equip elèctric
Classe D: Metalls
PAS 4: REVISEU L'ETIQUETA DE L'EXTINTOR, ASSEGUREU-VOS QUE ÉS EL TIPUS QUE APLICA A LA CLASSE D'INCENDI.
PAS 5: ASSEGUREU-VOS QUE L'EXTINTOR ESTÀ CARREGAT. VEGI EL MANÒMETRE.
PAS 6: LLENÇA DE L'ANELLA (PASSADOR) CAP A fora PER TREURE EL PRECINT DE SEGURETAT.
PAS 7: ADREÇA LA MÀNEGA I BOQUILLA CAP A LA BASE DE L'INCENDI.
Inclineu-vos lleument cap al front per minorar l'impacte de la calor i els gasos que es produeixen a la zona alta de l'incendi.
PAS 8: PRESSIONEU LA MANETA DE L'EXTINTOR.
PAS 9: MOVA LENTAMENT LA MÀNEGA I BOQUILLA DE DRETA A ESQUERRA SOBRE LA BASE DE L'INCENDI.
PAS 10: CONTINUEIX ACOSTANT-SE LENTAMENT SEGONS S'APAGA L'INCENDI.
PAS 11: ASSEGUREU-VOS QUE EXTINGIU L'INCENDI. UTILITZEU TOT EL CONTINGUT DE L'EXTINTOR.
PAS 12: NOTIFIQUEU A LA PERSONA ENCARREGADA DE RECARREGAR L'EXTINTOR.
Com Mantenir-lo El deure del responsable del lloc on estiguin instal·lats els extintors, és assegurar-se del seu control, inspecció i manteniment, amb les freqüències mínimes que s'indiquen a continuació:
● 3 mesos: Situació, accessibilitat i aparent bon estat de l'extintor i totes les seves inscripcions.
● 6 mesos: Verificació del pes de l'extintor, la seva pressió en cas que sigui necessari, així com el pes mínim previst per als botellins que continguin agent impulsor.
● 1 any: Verificació dels extintors per personal autoritzat i aliè al mateix establiment.
● 5 anys: Retimbrat d'acord amb el Reglament d'Instal·lacions de Protecció Contra Incendis (R.I.P.C.I.) aprovat pel R.D. 1942/1993 de 5 de novembre.
Inspecció Anual
La inspecció anual ha de ser realitzada per Empreses Mantenidores Autoritzades amb personal degudament format i especialitzat, tenint a la vostra disposició l'utillatge adequat i un equip per a la recàrrega, així com les peces de recanvi i els agents extintors originals. Això implica:
Inspecció ocular. Assegura que l'extintor es troba en condicions de funcionar i al lloc previst, sense cap dificultat d'accessibilitat.
S'haurà de comprovar que està:
● Al lloc designat.
● Visible i accessible.
● Amb les instruccions de maneig visibles.
● Amb els precintes intactes.
● Exempt de corrosió, fuites o broquets obstruïts.
Amb les instruccions que s'indiquen a continuació, podeu jutjar l'estat d'operativitat dels extintors:
● Agulla del manòmetre, si en té, per sota dels límits de la pressió mínima. Solen identificar-se dues zones: "Verd" per a pressió normal i "Roja" per a pressió baixa i incorrecta
● Fugida o degoteig de l'agent extintor pel filtre de descàrrega.
● Instruccions de maneig deteriorades o poc clares.
● Palanques o comandaments d'accionament danyats.
● Mànega o filtre de descàrrega soltes o deteriorades.
● Aparença amb símptomes de corrosió.
● No assolible per una persona d'estatura normal.
● No accessible per obstacles en el recorregut fins assolir-lo.
● Precinte manipulat.
● No existència de Placa de Timbre de la Delegació d'Indústria, o no actualitzada, havent de considerar que:
● Des de la data de timbre, cada 5 anys s'ha hagut de fer un retimbrat de l'aparell.
● La "vida màxima" d'un extintor és de 20 anys, és a dir 5 anys després d'haver-se fet el 3er. retimbrado (Reglament d'Aparells a Pressió, aprovat per R.D. 2060/2008, de 12 de desembre).
● Manca d'etiqueta de revisions periòdiques o de la constància de les revisions periòdiques o de la constància de les revisions efectuades (almenys una vegada a l'any).
Comprovació del pes i pressió si és el cas.
ES REFUTESSIN AUTOMATICAMENT, ja que legalment està prohibit el seu ús, els extintors següents:
● Aquells en què hagi transcorregut més de 20 anys des de la data de fabricació.
● Els de tipus d'obertura o tret per volant al cap.
● Els d'Escuma Química (normalment s'indica a les instruccions "inverteixi's en utilitzar-lo").
● Aquells que no estan identificats amb un nombre de fabricació gravat en una placa d'indústria o, si no n'hi ha, gravat al cos de l'extintor.
● Els que tinguin com a agent extintor un hidrocarbur halogenat (haló).
● Els que tinguin el cos (recipient) rovellat.
● Aquells en què s'observin abonyegaments, esquerdes o esquerdes al cos.
● Aquells per als que no hi hagi peces o components que garanteixin el manteniment en les condicions de fabricació.
● Aquells en què la pols estigui endurida (en mal estat).
Nota: En la revisió anual no serà necessària lobertura dels extintors portàtils de pressió permanent, llevat que en les comprovacions que se citen shagin observat anomalies que ho justifiqui.
En cas d'obertura de l'extintor, l'empresa mantenidora situarà a l'exterior un sistema indicatiu que acrediti que s'ha realitzat la revisió interior de l'aparell.
Recàrrega. Inclou les operacions de reposició de l'agent extintor i dels gasos impulsors, així com la substitució de les peces que poguessin estar avariades. Aquesta operació pot ser resultat d‟una utilització de l‟extintor, així com d‟una inspecció periòdica amb resultat negatiu. La recàrrega l'ha de fer el fabricant o una empresa degudament autoritzada per a aquests menesters pels Serveis d'Indústria
Retimbrat Consisteix a efectuar una prova de pressió hidràulica del recipient, que n'asseguri l'estanquitat i la resistència. Ha de ser quinquennal (cada 5 anys). Ha de ser efectuada en les condicions que fixa el Reglament d'Instal·lacions de Protecció Contra Incendis (R.I.P.C.I. aprovat per R.D. 1942/1993, de 5 de novembre) i el Reglament d'Aparells a Pressió (aprovat per R.D. 2060/2008, de 12 de desembre) pel fabricant o empresa degudament autoritzada.
Abans d'efectuar el retimbrat cal descarregar els extintors i procedir a la seva recàrrega un cop passada satisfactòriament la prova hidràulica.
Eficàcia de l'Extintor Des de fa temps ens han ensenyat, o hem sentit en parlar que hi ha extintors més ràpids que altres quan s'utilitzen per apagar un foc (per exemple que els extintors de pols són dues vegades més eficaços que els d'aigua o tres vegades més que els d'anhídrid carbònic)
Per això ens preguntem què és l'eficàcia referida a extintors. Aplicant-lo a l'extinció del foc, es pot definir com la capacitat que tenen els extintors per a l'extinció d'una o més classes de foc, això és el que mesura eficàcia.
Aquesta eficàcia ve clarament definida en allò que podem anomenar la targeta de presentació, és a dir l'etiqueta que tots els extintors han de portar d'acord amb la norma europea EN 3-5 de l'any 1996.
A l'etiqueta, l'eficàcia de l'extintor ve representada per un número i una lletra. El nombre representa la quantitat de combustible que és capaç d'apagar en funció de la llar tipus amb què s'ha fet l'assaig. La lletra correspon al tipus de foc per al qual és adequat l'extintor. Si el mateix és capaç d'apagar diverses classes de foc, heu de portar tantes lletres com classes és capaç d'extingir.
Lògicament l'eficàcia dels extintors està en funció de la quantitat d'agent extintor que contenen ia més a més en el tipus d'agent extintor, per la qual cosa la llar tipus dels assaigs estarà condicionada per aquests dos factors. Per a llars tipus de les classes de foc A i B, les condicions de l'assaig s'estableixen a la norma europea EN 3-1.
Llar tipus per a focs de classe A:
Estan constituïts per un apilament de bigues de fusta de 40 mm. de costat de secció quadrada, situades sobre un suport metàl·lic. Sobre aquesta es col·loquen 14 capes, de les quals 7 capes de bigues es col·loquen en sentit de l'amplada de la llar i tenen una longitud fixa de 500 mm. Les altres set capes de bigues tenen la longitud variable depenent del tipus de llar.
Per fer l'assaig es col·loca un recipient de dimensions més grans que les de la llar-tipus amb una certa quantitat de combustible (heptà). Després de 2 minuts de combustió es retira el recipient de sota l'apilament de fusta. Es deixa cremar la fusta durant 6 minuts més, fent un total de 8 minuts de precombustió, transcorreguts es considera que s'han aconseguit les condicions per iniciar l'extinció.
En aquest moment l?operari pren l?extintor i dirigeix el raig descrivint moviments circulars a la seva discreció per obtenir el millor resultat. El contingut de l'extintor es pot descarregar totalment d'una sola vegada o per projeccions successives.
Perquè l'assaig sigui acceptable és essencial que totes les flames s'hagin extingit i no n'ha de reaparèixer cap durant els 3 minuts posteriors a la descàrrega total de l'extintor. La determinació de l'eficàcia d?un extintor s?aconsegueix quan s?han realitzat almenys dos assajos de tres amb èxit.
Llar tipus per a focs de classe B:
Els assaigs es realitzen en una sèrie de recipients cilíndrics de xapa d'acer soldada les dimensions dels quals indiquem a títol informatiu.
Aquestes llars tipus es designen per un número seguit de la lletra B. Aquest número representa el volum de líquid en litres.
Els recipients es fan servir amb fons d'aigua, en la proporció de 1/3 d'aigua i 2/3 de combustible (heptà).
L'assaig ha de començar després que la llar s'hagi encès i hagi tingut un temps de combustió de 60 segons.
La determinació de l'eficàcia d'un extintor s'aconsegueix quan s'han fet almenys dos assaigs de tres amb èxit.
Llar tipus per a focs de classe C:
L'assaig per a foc de classe C es feia segons la norma europea UN 3-5 de 1985. No obstant això, aquesta norma ja no existeix pel que als extintors nous no es contempla cap assaig per als focs de classe C. Tot i això, a títol informatiu descrivim l'assaig que establia la norma anterior.
Es prepara una instal·lació de dues ampolles de propà de 33 Kg. de gas cadascuna en estat líquid unides en paral·lel a col·lector proveït de manòmetre i vàlvula de tancament ràpid.
A la sortida de la vàlvula es munta un diafragma seguit de tub de 2 m. de llarg i 22 mm. de diàmetre interior.
A l'assaig el gas es pren de les ampolles en fase líquida, estant aquestes a la temperatura aproximada de 20º, i es procedeix a la inflamació a l'extrem del conducte després d'haver operat la vàlvula d'acció ràpida.
No s'exigeix cap durada de combustió prèvia, l'operació d'extinció es fa segons el criteri de l'operari.
Per extintors de càrrega superior a 3 kg. la determinació de l'eficàcia d'un extintor s'aconsegueix quan s'han fet almenys dos assaigs de tres amb èxit.
Quan l'extintor més petit d'una gamma comercial ha superat les proves amb la llar C, com s'ha descrit, els extintors més grans que pertanyen a aquesta mateixa gamma es considera que són eficaços per a la classe C.
Consells de seguretat
Finalment us recomanem tenir en compte aquestes recomanacions sobre seguretat:
● No dirigiu l'agent extintor directament sobre les persones. Per sufocar un foc sobre una persona cal mantenir una distància mínima d'un metre.
● No feu servir l'extintor sobre elements elèctrics sotmesos a tensions superiors a 35.000 volts, per a tensions inferiors, l'operari ha d'estar a més d'un metre de distància i degudament aïllat.
● No sotmeti l'extintor a temperatures superiors a 60º centígrads ni inferiors a 20º sota zero.
● No exposeu l'extintor directament a la radiació solar.
● Mantingueu els extintors fora de l'abast dels nens.
● En vehicles de transport els extintors han d'anar fixats en suports adequats homologats pel fabricant.
● Per netejar l'extintor utilitzeu un drap humit, no utilitzeu mai productes de neteja abrasius.
● En cas d'oxidació o corrosió del recipient o la vàlvula, l'extintor ha de ser substituït immediatament i descarregat per una persona experta amb la protecció adequada.
● Les operacions de manteniment sempre s'han de fer en el termini previst i per personal qualificat i degudament autoritzat pels organismes competents en matèria de protecció contraincendis.